ßßß Cookit - przepis na CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I ANANASAMI "MEDUZA"

CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I ANANASAMI "MEDUZA"

nazwa

Wykonanie

Proste i dość szybkie w wykonaniu warstwowe ciasto owocowe. Nie jest zbyt słodkie. Spód za sprawą pokaźnej ilości jabłek pokrojonych w kosteczkę jest wilgotny. Dodatek w cieście zmielonych orzechów stanowi z jabłkami ciekawą kompozycję smakową. Spód pokrywa cienka warstwa kremu budyniowo - ananasowego i plastry ananasa z kandyzowanymi wisienkami zatopionymi w cytrynowej galaretce. Ciasto jest smaczne i szybko się zjada.
Przepis pochodzi z "Nowych przepisów Siostry Anastazji" i czasopisma "Ciasta domowe" nr 167.
Składniki ciasta ( na formę o wym. 28x40 cm):
2 szklanki mąki pszennej
1½ szklanki cukru
1 szklanka drobno posiekanych orzechów
6 dużych jabłek (1 - 1,2 kg, u mnie szara reneta )
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki kremu budyniowo - ananasowego :
200 g masła
3 żółtka
3 łyżki cukru
¼ szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
syrop z 1 puszki ananasów
Ponadto :
osączone ananasy ( 12 plastrów)
2 opakowania galaretki cytrynowej
12 sztuk wiśni kandyzowanych
Wykonanie ciasta :
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, zasypujemy szklanką cukru, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy, dodajemy resztę cukru, żółtka, jabłka (z wytworzonym sokiem) i mąką wymieszaną z drobno posiekanymi orzechami, sodą i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy dużą łopatką lub łyżką i przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28x40 cm. i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone).
Wykonanie kremu budyniowo - ananasowego :
Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy wodę, miksujemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy, wlewamy do gotującego się na małym ogniu syropu. Ugotowany budyń odstawiamy do przestudzenia ( do osiągnięcia temp. pokojowej). Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami budyń. Całość dokladnie ucieramy na jednolitą masę.
Wykonanie warstw ciasta :
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Na cieście rozsmarowujemy krem, układamy plastry ananasa*. W środek każdego ananasa wkładamy kandyzowaną wiśnię. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
* Aby plastry ananasa były na cieście umieszczone symetrycznie (3x4) użyłam dodatkowo jeszcze dwa plastry( w jednej puszce zwykle jest 10 sztuk).
Polecam również :
W kuchni na wesoło :
- Aniu, czemu ten pies tak na mnie patrzy?! - pyta chłopak narzeczoną.
- On tak zawsze, jak ktoś je z jego miski.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/11/CIASTO-JABLKOWO-ORZECHOWE-Z-KREMEM-BUDYNIOWYM-I.html